Pávó Gyula keresztútja az egykori budapesti Domonkos templom (Domi) gitáros énekkarának előadásában, a szerző gondolataival.

A felvétel 1991 -ben készült.


(a képek melletti lejátszóra kattintva meghallgathatók az egyes állomások, illetve a képek -rájuk kattintva- nagyobb méretben is megtekinthetők)

 1. Jézust halálra ítélik

1. állomás

Minden azon múlik, hogy te minek ítéled az Isten szavát: jámbor intelemnek, erkölcsi prédikációnak, vagy személyesen neked szóló tanításnak; ami életednek értelmet, a problémáidra megoldást ad. Azon múlik minden, hogy minek ítéled az életed történéseit: véletlennek, egy haragvó Isten büntetésének, vagy egy érthetetlen szeretet megnyilvánulásnak. De vigyázz, ha ítélsz, magad fölött is ítélsz.

énekszöveg megtekintése

 1. Jézus vállára veszi a keresztet

2 állomás

Félünk a vállalástól. A vállalás munkával, áldozattal jár. Állítólagos függetlenségünk és szabadságunk föladásával. A legérdekesebb mégis az, hogy Jézus már születésünk előtt vállalt minket. Úgy ahogy vagyunk: betegen, bűnösen. Ahogy Szent Pál mondja: "Krisztus ugyanis a meghatározott időben meghalt a gonoszokért." -Hát ezért tudunk mi jobbá válni. De Krisztus vállalása, csak a mi vállalásunk útján ér el minket.

énekszöveg megtekintése

 1. Jézus először esik el a kereszttel

3. állomás

A kereszténység -legalábbis ezen a földön- nem az öröm örökös állapota. Vannak, sőt lesznek is betegségeink, bűneink. De már nem ölel át a bűn. A lelkünket már nem teperi le a betegség. Az életünk vezére már Krisztus; mert mindenben hasonlóvá lett hozzánk a bűnt kivéve.

énekszöveg megtekintése

 1. Jézus szent Anyjával találkozik

4. állomás

A szabadságunk abban áll, hogy képesek vagyunk "Igent"-t mondani az Isten hívására. Képesek vagyunk az igenre, és ki is tudunk tartani benne. És ebben Mária a példaképünk.

énekszöveg megtekintése


 1. Cirenei Simon segít Jézusnak

5. állomás

Bizony, ha ott lettem volna, én mégiscsak szívesebben vittem volna! Ott lehetsz. Viheted. Átveheted Krisztus keresztjét. A szenvedőben, betegben, a szegényben ott van Jézus. Azokban, akiket Jézus a legkisebbnek nevez.

énekszöveg megtekintése

 1. Veronika kendőt nyújt Jézusnak

6. állomás

A világ rengeteg hívással áll elénk. Betegségek, szenvedés, élvezés... és mégsem a szenvedőknek van szükségük miránk, hanem nekünk magunknak van szükségünk a szenvedőkre; mert bennük találkozhatunk Krisztussal.

énekszöveg megtekintése

 1. Jézus másodszor esik el a kereszttel

7. állomás

A második elesésben a kettes szám azt jelenti, hogy "újra". Újra és újra. De nem dédelgetni kell a bűnt, nem siránkozni fölötte, hanem beismerni, megbánni, odaadni Jézusnak. Hinni és megköszönni azt, hogy megszabadított.

énekszöveg megtekintése

 1. Jézus vigasztalja a siránkozó asszonyokat

8. állomás

Izaiás azt mondja Jézusról, hogy az ő sebei szereztek nekünk gyógyulást. Neki, a megsebzettnek kell odaadnunk bűneinket, sebzettségünket. Ő el tudja venni. Ő meg tud gyógyítani. Ő és csak Ő.

énekszöveg megtekintése

 1. Jézus harmadszor esik el a kereszt súlya alatt

9. állomás

A hármas szám a teljességet jelöli. Krisztus a teljes elesettséget vállalta érted. Azért, hogy tudd: ha a legelesettebbnek is érzed magad, akkor sem vagy egyedül, hanem Vele.

énekszöveg megtekintése

 1. Jézust megfosztják ruháitól

10. állomás

Nincs már Rajtad semmi...

énekszöveg megtekintése

 1. Jézust keresztre szögezik

11. állomás

Krisztus nem ragaszkodott az Istennel való egyenlőséghez. Kiüresítette önmagát, engedelmes lett. Most már a szögek parancsolnak...

énekszöveg megtekintése

 1. Jézus meghal a kereszten

12. állomás

Az Isten fölülmúlhatatlan. Bármekkora bűnt is követsz el, még akkor is szeret. Ott, ahol elhatalmasodik a bűn, árad túl a kegyelem.

énekszöveg megtekintése

 1. Jézus testét leveszik a keresztről

13. állomás

Jézus meghalt. Az Atya viszi tovább már a művét. Ő támasztja majd föl. Mária veszi ölébe a testét, mint kisgyermekkorában. Az Ő "Igen"-je még most is igen. Ketten vannak.

énekszöveg megtekintése


 1. Jézus holttestét sírba helyezik

14. állomás

Az érték a hiányában látszik meg a legjobban. Most képzeld el, hogy meghalt Jézus, hogy nem támadt föl, hogy nincs Isten. Ez a Nagyszombat éjjel.

énekszöveg megtekintése

  XV. Állomás

15. állomás

énekszöveg megtekintése


  Nem tudom, hogy merre fut az út

utószó

Ez a befejező ének Bärnkopf Bence szerzeménye.


énekszöveg megtekintése


Zene és szöveg: Pávó Gyula
Képek és hangfelvétel: Pávó Kristóf
A képek Tihanyban készültek 2009 július 21-én.